2016-06-15
W Rosji produkcja mięsa drobiowego, głĂłwnie kurcząt, jest największa w historii. Pochodną wysokiej podaży jest spadek cen na rynku wewnętrznym.
Po rekordowym roku 2015 produkcja mięsa drobiowego w Rosji rosła gwałtownie rĂłwnież w pierwszym kwartale roku bieżącego. Wzrost wyniĂłsł 6,3 proc. w porĂłwnaniu z trzema początkowymi miesiącami 2015 roku. Uśredniona cena dla wszystkich rodzajĂłw mięsa drobiowego spadła w Rosji do 88.62 rubli za kilogram (około 4 zł 93 grosze). Takie dane podaje drugi co do wielkości producent – Cherkizovo. Obecny poziom cenowy stwarza – według producentĂłw – najtrudniejsze warunki dla funkcjonowania branży z jakimi rosyjscy przedsiębiorcy mieli okazję się zetknąć.
Ratunkiem dla rosyjskich firm ma być eksport. GłĂłwnymi rynkami ekspansji mają być Chiny, Afryka i Bliski WschĂłd. Jednocześnie bardzo gwałtownie redukowany jest import.
Rosja jest szĂłstym, co do wielkości, producentem mięsa drobiowego na świecie. W 2015 produkcja wyniosła 4 mln 490 tys. ton. Ekonomiści przewidują, że podaż w tym kraju nadal będzie szybko rosła ze względu na poczynione w ostatnich latach inwestycje.
Na podstawie: Bloomberg. Oprac.: MS
Copyright © 2017 Krajowa Izba Producentów Drobiu i Pasz w Poznaniu Wszelkie prawa zastrzeżone.
Projekt i realizacja zebu.pl