Informacje

Kłopoty rosyjskich producentów mięsa drobiowego

W Rosji produkcja mięsa drobiowego,  głĂłwnie kurcząt,   jest największa w historii. Pochodną wysokiej podaży jest spadek cen na rynku wewnętrznym.

Po rekordowym roku 2015 produkcja mięsa drobiowego w Rosji  rosła gwałtownie rĂłwnież w pierwszym kwartale roku bieżącego.  Wzrost wyniĂłsł 6,3 proc. w porĂłwnaniu z trzema początkowymi miesiącami 2015 roku.  Uśredniona cena dla wszystkich rodzajĂłw mięsa drobiowego spadła w Rosji do 88.62 rubli za kilogram (około 4 zł 93 grosze). Takie dane podaje drugi co do wielkości producent – Cherkizovo. Obecny poziom cenowy stwarza – według producentĂłw – najtrudniejsze warunki dla funkcjonowania branży z jakimi rosyjscy przedsiębiorcy mieli okazję się zetknąć.

Ratunkiem dla rosyjskich firm ma być eksport. GłĂłwnymi rynkami ekspansji mają być Chiny, Afryka i Bliski WschĂłd. Jednocześnie bardzo gwałtownie redukowany jest import.

Rosja jest szĂłstym, co do wielkości,  producentem mięsa drobiowego na świecie. W 2015 produkcja wyniosła 4 mln 490 tys. ton. Ekonomiści przewidują, że podaż w tym kraju nadal będzie szybko rosła ze względu na poczynione w ostatnich latach inwestycje.

Na podstawie: Bloomberg. Oprac.: MS