Informacje

Rosja zamierza wprowadzić ograniczenia w produkcji mięsa drobiowego

Pierwszy zastępca przewodniczącego Komisji ds. Rolnictwa i Żywności rosyjskiej Rady Federacji, Sergei Lisowski twierdzi, że Rosja powinna limitować produkcję mięsa drobiowego ponieważ nadpodaż na rynku wewnętrznym może doprowadzić do drastycznego spadku cen. Lisowskiego wspierają niektĂłrzy producenci oraz eksperci zajmujący się rolnictwem. Paradoksalnie, twierdzą oni jednak, że poziom produkcji mięsa w Rosji osiągnął granicę, ktĂłrej przekroczenie nie jest już możliwe.

Według oficjalnych danych, produkcja mięsa drobiowego, po pierwszym pĂłłroczu, wzrosła w Rosji o 4,9 proc. w porĂłwnaniu z takim samym okresem roku 2015. Tym samym produkcja do czerwca osiągnęła wartość 1,9 miliona ton, co oznacza wzrost o 100 tys. ton.

Wprowadzenie ograniczeń w produkcji mięsa drobiowego ma być, według pomysłodawcĂłw, chwilowe. Nadzieję na poprawę sytuacji ma dać eksport, ktĂłry nie rozwija się jednak w zadowalającym producentĂłw tempie. Zdaniem rosyjskich ekspertĂłw trudności eksportowe są związane przede wszystkim z sytuacją geopolityczną oraz brakiem doświadczeń producentĂłw w promowaniu rosyjskiego mięsa drobiowego na rynkach zagranicznych.