Informacje

System kontroli gwarantuje bezpieczeństwo jaj

Inspekcja weterynaryjna potrzebowała tylko jednego dnia, aby zlokalizować zakład pakowania jaj, ktĂłry był prawdopodobną przyczyną zatruć salmonellą w Holandii. Inspekcja wydała zakładowi oraz fermom z nim związanym zakaz wprowadzania jaj do obrotu, a także pobrała prĂłbki do badań mikrobiologicznych - tak z zakładu pakowania, jak i związanych z nim ferm.

Inspekcja weterynaryjna przypomina, że jaja z partii, w ktĂłrej znaleziono ślady salmonelli  nie trafiły na polski rynek. Kwestionowane jaja sprzedano do Holandii, Belgii i Chorwacji.

Komunikat GłĂłwnego Lekarza Weterynarii można znaleźć na oficjalnej stronie internetowej GIW pod poniższym adresem: https://www.wetgiw.gov.pl/694---kategoria_komunikaty-prasowe-i-aktualnosci---komunikat-glownego-lekarza-weterynarii-w-sprawie-przypadkow-zatruc-bakteriami-salmonella-enteritidis-w-niektorych-panstwach