Informacje

Jaja do produkcji odżywek

Amerykańskie firmy sektora jaj prĂłbują stać się głĂłwnym dostawcą komponentĂłw do odżywek dla sportowcĂłw i osĂłb starszych. Branża ocenia, że wkrĂłtce wart rocznie – w samych USA - około pięć miliardĂłw dolarĂłw rynek będzie bazował na składnikach opartych o suszone białko jaj.

Pionierem w dostarczaniu składnikĂłw do odżywek ma być jeden z największych na świecie przetwĂłrcĂłw jaj, firma – Rembrandt Foods. Specjaliści z tej firmy wyliczyli, że obecnie udział proszku z suszonych białek jaj to tylko około od jednego do pięciu procent rynku odżywek białkowych. Tymczasem albumina jaj jest wyjątkowo bogatym źrĂłdłem białka przy stosunkowo niskiej zawartości tłuszczu. Obecnie, odżywki białkowe oparte są przede wszystkim o składniki pochodzące z mleka.

Największym odbiorcami jaj w proszku, albumin i żĂłłtek w proszku są piekarnie i przemysł cukierniczy. Kolejne miejsce zajmują wytwĂłrcy majonezĂłw, sosĂłw i dressingĂłw.  Suszone jaja bądź części jaj są także używane w przemyśle kosmetycznym.