Główne problemy dla unijnego handlu mięsem drobiu – przewidywania europejskiej organizacji drobiarskiej AVEC *
Główne problemy dla unijnego handlu mięsem drobiu – przewidywania europejskiej organizacji drobiarskiej AVEC *
2013-10-22
- Osłabienie wzrostu gospodarczego w niektĂłrych krajach członkowskich może wpłynąć na spadek konsumpcji mięsa.
- Trudności w strefie euro mogą mieć wpływ na: popyt (obniżenie dochodu), na podaż (ograniczenie wsparcia finansowego inwestycji), handel (zmiany kursu walut), a w konsekwencji na cenę.
- ZakłĂłcenia na rynku powodować może zmienność cen pasz, energii, nawozĂłw oraz zagrożenia klimatyczne.
- RozwĂłj produkcji drobiu w Rosji – dążenie do osiągnięcia wysokiego stopnia samowystarczalności.
- Wpływ krajĂłw Afryki PĂłłnocnej i Bliskiego Wschodu – zmiany cen ropy naftowej, wewnętrzne polityczne konflikty.
- Ogniska chorĂłb zwierząt mają wpływ na krajową i regionalną produkcję mięsa oraz na dodatkowe koszty związane z kontrolą i zwalczaniem patogenĂłw.
Występowanie chorĂłb może być wykorzystywane do stosowania praktyk protekcjonistycznych przez kraje rzekomo posiadające status wolnych od chorĂłb (np.: BSE , H1N1 ).
- Ciągły wzrost kosztĂłw ochrony środowiska.
- Kampanie społeczne wzywające do zmniejszenia spożycia mięsa w krajach rozwiniętych. Organizacje pozarządowe - wegetariańskie i ekologiczne, mogą mieć poważny wpływ na zmniejszenie spożycia mięsa przez konsumentĂłw i zmianę polityki gospodarczej/warunkĂłw gospodarczych w tych regionach.
- Negocjacje w sprawie umĂłw o wolnym handlu między UE a trzema wiodącymi światowymi eksporterami mięsa drobiowego (kraje Mercosur , USA i Tajlandia). Może to znacząco wpłynąć na strukturę europejskiego rynku drobiowego.