2017-03-15
Sektor reprodukcji w Polsce charakteryzuje się jednym z najwyższych poziomĂłw produkcji jaj wylęgowych w Europie. Dane KE za 2016 r. potwierdzają, że Polska jest trzecim, po Wielkiej Brytanii i Francji, czołowym unijnym producentem jaj wylęgowych i taką pozycję utrzyma w 2017 r.
90% unijnej produkcji jaj stanowią jaja spożywcze, pozostałe 10% to jaja wylęgowe. W 2016 r. w UE wyprodukowano o około 2% mniej jaj wylęgowych, osiągając poziom 742 tys. ton (11,9 mld sztuk). W bieżącym roku należy się spodziewać niewielkiego wzrostu tej produkcji (+1,4% r/r).
W Polsce w ubiegłym roku wyprodukowano 74 tys. ton jaj wylęgowych, a według prognoz Komisji Europejskiej, w 2017 r. należy się spodziewać blisko 5% wzrostu tej produkcji.
W Wlk. Brytania i Francji produkcja w 2016 r. wyniosła odpowiednio: 106 tys. ton i 81 tys. ton. W bieżącym roku w Wlk. Brytanii przewiduje się jej wzrost o 3%, a we Francji niewielki około 2% spadek.
Copyright © 2017 Krajowa Izba Producentów Drobiu i Pasz w Poznaniu Wszelkie prawa zastrzeżone.
Projekt i realizacja zebu.pl