Informacje

Rośnie produkcja jaj w Europie - Polska w „7” największych producentów.

Unia Europejska jest drugim, po Chinach, największym światowym  producentem jaj konsumpcyjnych -  z około 10% udziałem w globalnej produkcji.  Według szacunkĂłw Komisji Europejskiej z października tego roku, unijna produkcja jaj konsumpcyjnych w UE w 2016 r. wzrośnie o 1,2% do poziomu 6 753 tys. ton.

Dynamika wzrostu produkcji w 2016 r. jest niższa niż w ubiegłym roku. Przypominamy, że w 2015 r. zwiększył się  poziom unijnej produkcji jaj o 2,5% do łącznej wielkości 6 672 tys. ton.  O ile w poprzednich latach wolumen produkcji rĂłsł, to w 2017 r. analitycy KE przewidują niewielki jej spadek do 6 745 tys. ton (- 0,1% r/r). Są to jednak wstępne perspektywy dla unijnego sektora jaj na lata 2016-2017.

W 2016 r. największe zmiany w produkcji  przewiduje się w Hiszpanii, gdzie zapowiadany jest wzrost aż o 10%, przy czym w 2017 r. prognozuje się jej spadek o 5%.

RĂłwnież w Wlk. Brytanii i w Polsce w przyszłym roku  produkcja  ma wzrosnąć odpowiednio o:  3,8%  i 2,5%. Polska w dalszym ciągu znajduje się w siĂłdemce największych producentĂłw w Unii Europejskiej – ma około 8% udział w europejskiej produkcji jaj konsumpcyjnych.     

Tab. 1

Liderzy  w produkcji jaj konsumpcyjnych w UE, prognozy na lata 2016-2017 (tys. ton):

Kraj członkowski UE

Produkcja

W 2016 r.

% zmiana 2016/2015

Produkcja

w 2017 r.

% zmiana

2017/2016

Francja

874

-3,7%

875

+0,1%

Włochy

805

+0,6%

805

0,0%

Niemcy

797

+0,9%

800

+0,4 %

Hiszpania

759

+10,0%

721

-5,0%

Wlk. Brytania

678

+3,8%

684

+1,0%

Holandia

638

-1,1%

640

+0,3%

Polska

540

+2,5%

555

+2,8%