Informacje

Zaprzestanie stosowania antybiotyków w USA pod znakiem zapytania

Eliminacja powszechnego stosowania antybiotykĂłw w żywieniu drobiu i profilaktyce - jak to ma miejsce w Europie - napotyka w Stanach Zjednoczonych na opĂłr niektĂłrych przedstawicieli branży drobiarskiej. Po deklaracjach o pracach nad zaprzestaniem stosowania antybiotykĂłw złożonych przez trzech potentatĂłw, Tyson Foods, Perdue oraz Pilgrim's Pride, pojawiły się sceptyczne wypowiedzi przedstawicieli innej wielkiej korporacji Sanderson Farms.

Sanderson Farms twierdzi, że zaprzestanie profilaktycznego i żywieniowego stosowania antybiotykĂłw w Europie doprowadziło do tego, że na europejskich fermach pojawiło się więcej salmonelli, bakterii E. Coli, a także mikroorganizmĂłw Campylobacter oraz Listeria. W tym kontekście dyrektorzy Sanderson Farms wskazują, że jednym z największych osiągnięć ostatnich 25 lat w amerykańskim drobiarstwie jest praktyczna eliminacja salmonelli. SwĂłj sceptycyzm wobec porzucenia antybiotykĂłw Sanderson Farms tłumaczy także tym, że zdaniem firmy, antybiotyki stosowane u drobiu są preparatami opartymi na innych substancjach czynnych niż u ludzi stąd firma nie jest przekonana do głĂłwnego argumentu wykorzystywanego przez naukowcĂłw apelujących o wycofanie antybiotykĂłw z produkcji drobiarskiej w USA.  Przypomnijmy, że najważniejszym przeciwwskazaniem do stosowania antybiotykĂłw w chowie drobiu jest przenikanie tych substancji do organizmĂłw ludzi i tym samym obniżanie skuteczności leczenia ludzi, co ma związek z uodparnianiem się bakterii na antybiotyki.

W Polsce, podobnie jak w całej Unii Europejskiej, od ponad dziesięciu lat nie można stosować antybiotykĂłw jako dodatkĂłw paszowych do stymulowania wzrostu drobiu oraz w profilaktyce. Dla  bezpieczeństwa konsumentĂłw oraz dla zapewnienia przestrzegania przepisĂłw substancje stosowane do karmienia drobiu są regularnie sprawdzane w ramach Planu Urzędowej Kontroli Pasz. Od czterech lat monitorowana jest także woda przeznaczona do pojenia drobiu. W USA nie ma prawnego zakazu stosowania antybiotykĂłw jako dodatkĂłw żywieniowych i substancji profilaktycznych. Decyzję o zaprzestaniu stosowania antybiotykĂłw na branży drobiarskiej prĂłbują wymusić organizacje medyczne i stowarzyszenia konsumenckie.