Informacje

Chiny otwierają się na import drobiu z USA

Za kilka tygodni delegacje chińskich urzędnikĂłw mają przystąpić do zatwierdzania amerykańskich zakładĂłw drobiowych, ktĂłre nie mogły eksportować do Chin ze względu na zakaz wprowadzony przez władze tego kraju. Chiny zamknęły się na import ze StanĂłw Zjednoczonych w 2015 roku, po wykryciu w USA grypy ptakĂłw.

Dla AmerykanĂłw Chiny to ważny rynek. Przed wprowadzeniem zakazu, w 2014 roku, wartość mięsa drobiowego sprzedawanego przez USA do Chin wynosiła ponad 315 milionĂłw dolarĂłw. SzczegĂłlnie istotnym elementem eksportowym były kurze łapki, ktĂłre sprzedawano do Chin za prawie 95 mln dolarĂłw.

Przedstawiciele amerykańskich zakładĂłw drobiarskich przygotowują się już do wizyty chińskich inspektorĂłw, a także wstępnie uzgadniają kontrakty eksportowe. Branża podkreśla jednak, że do pełnego porozumienia między stronami potrzebna jest jeszcze polityczna decyzja amerykańskiej administracji związana z wydaniem warunkĂłw na import mięsa przetworzonego z Chin do USA.