Informacje

Bez klatek ceny jaj pójdą w górę

W najbliższych latach konsumenci powinni przygotować się na zdecydowany wzrost cen jaj – prognozuje Krajowa Izba ProducentĂłw Drobiu i Pasz. GłĂłwnym jego powodem będzie pojawiający się także w Polsce ogĂłlnoświatowy trend postponowania jaj klatkowych. Jest niemal pewne, że kolejne sieci handlowe, hotelowe i restauracyjne będą wycofywać się ze sprzedaży i serwowania jaj klatkowych.

Zdaniem KIPDiP, najważniejszą przyczyną wzrostĂłw cen jaj będzie to, że jaja z chowĂłw wolnowybiegowych są, w zależności od okresu i szczegĂłłĂłw utrzymywania kur, od kilkunastu do kilkudziesięciu procent droższe od jaj klatkowych. Wzrost cen jaj będzie związany nie tylko z większą kosztochłonnością alternatywnych metod produkcji jaj, ale także z inwestycjami, ktĂłre będą musieli poczynić producenci. Według najodważniejszych szacunkĂłw inwestycje te mogą wynieść, w skali całego kraju, nawet ponad miliard dwieście milionĂłw dolarĂłw w ciągu kilku najbliższych lat. Jasne jest zatem, że cen jaj nie będzie w stanie zbić nawet najbardziej agresywnie negocjująca sieć handlowa. W związku z tym, Krajowa Izba ProducentĂłw Drobiu i Pasz sądzi, że nie jest pewne czy ci, ktĂłrzy ogłaszają rezygnację z jaj klatkowych dotrzymają swoich postanowień gdyż wykluczenie tego typu jaj z wielkopowierzchniowej sprzedaży może skutkować odpływem części konsumentĂłw do handlu małoformatowego.

Decyzje sieci handlowych, hotelowych i restauracyjnych o wycofaniu jaj klatkowych mogą doprowadzić do tego, że Polska z dużego europejskiego eksportera jaj stanie się importerem. Krajowa Izba ProducentĂłw Drobiu i Pasz obawia się, że kiedy polscy hodowcy dostosują się do nowych wymogĂłw handlu i gastronomii konsumenci mogą dalej poszukiwać najtańszych jaj, co spowoduje, że w Polsce pojawi się duży import jaj klatkowych, na przykład z Ukrainy.

KIPDiP obawia się rĂłwnież, że zmiana systemĂłw chowĂłw kur nieśnych w Polsce przyczyni się do konieczności większego niż do tej pory korzystania ze środowiska przez drobiarstwo. Przykładem może być porĂłwnanie chowu klatkowego z chowem ściĂłłkowym. Ten drugi generuje zdecydowanie więcej obornika.