Informacje

USA znów liderem w eksporcie przetworów jajecznych do Wspólnoty

Amerykańskie przedsiębiorstwa przetwĂłrstwa jaj  dominują od początku 2017 r. w dostawach produktĂłw jajecznych do Europy. Ponad 70% zrealizowanych wysyłek do UE pochodziło ze StanĂłw Zjednoczonych. Przyczynił się do tego kilkukrotny wzrost popytu ze strony podmiotĂłw unijnych na  suszone przetwory jajeczne oferowane przez amerykańskie zakłady.  

Stany Zjednoczone zajęły pozycję dotychczasowego głĂłwnego eksportera jaj na WspĂłlnotowy rynek, czyli Ukrainy. Przypominamy, że w 2016 r. łączny wolumen wywozu (8 043 ton)  zrealizowany przez ukraińskie przedsiębiorstwa stanowił prawie połowę całego rocznego unijnego importu. Za okres czterech miesięcy tego roku, jest to znacznie niższy poziom 212 ton.

Kraje członkowskie w okresie styczeń – kwiecień 2017 r. zmniejszyły prawie o jedna czwartą zakupy jaj w skorupkach i ich przetworĂłw w krajach trzecich., łącznie importując do WspĂłlnoty  4 482 ton, w tym 3 204 ton pochodziło z USA. W największym stopniu zmalał przywĂłz żĂłłtek i albumin jaj. Wzrosło natomiast zainteresowanie przywozem suszonych przetworĂłw z całych jaj bez skorupek -  produkt ten miał blisko 80% udział w asortymencie wszystkich zaimportowanych produktĂłw.

Drugim w kolejności eksporterem do UE w tym roku jest Argentyna, przy czym importowane ilości produktĂłw przetwĂłrstwa jaj są aż o połowę niższe w ujęciu r/r. Wyhamował także przywĂłz przetworĂłw z Indii, ktĂłre odgrywały istotną rolę w zaopatrzeniu przemysłu spożywczego w Europie w latach 2013-2015.