Od 30 czerwca 2010 r. w produkcji kurcząt brojler obowiązywać będą nowe przepisy dobrostanu, wdrożone do ustawy o ochronie zwierząt na podstawie Dyrektywy Rady Nr 2007/43/WE. Zwiększenie obsady powyżej minimum wynoszącego 33 kg/m2 do poziomu 39 kg/m2, uwarunkowane jest koniecznością spełnienia przez producentĂłw dodatkowych szczegĂłłowych wymogĂłw, ktĂłre zostaną określone w rozporządzeniu Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi - mĂłwi o tym art. 12d ustawy. Ponieważ przepisy te nie zostały do tej pory ustanowione, producenci, ktĂłrzy chcą utrzymać dotychczasowy poziom produkcji, powinni niezwłocznie rozpocząć przygotowania do spełnienia i zatwierdzenia nowych wymagań, na podstawie przepisĂłw określonych w pięciu załącznikach do ww. Dyrektywy.
Załącznik I – określa minimalne wymagania w produkcji żywca kurcząt brojler uprawniające do obsady nie przekraczającej 33 kg/m2, w zakresie dotyczącym: wyposażenia w urządzenia do pojenia i karmienia, wentylacji, oświetlenia, minimalizacji hałasu, bieżącej kontroli właścicielskiej nad przestrzeganiem dobrostanu, czyszczenia budynkĂłw i wyposażenia tych budynkĂłw oraz prowadzenia i przechowywania dokumentacji produkcyjnej.
Załącznik II – określa wymogi dotyczące stosowania obsady wyższej niż 33 kg/m2, nieprzekraczającej 39 kg/m2.
Producent zamierzający stosować taką obsadę zobowiązany będzie powiadomić powiatowego lekarza weterynarii o takim zamiarze w terminie 15 dni przed wstawieniem piskląt do kurnika. Do takiego powiadomienia trzeba będzie załączyć: plan kurnika z zaznaczeniem wymiarĂłw powierzchni użytkowej oraz szczegĂłłowe informacje o jego wyposażeniu, funkcjonowaniu systemĂłw ogrzewania i wentylacji oraz systemĂłw zabezpieczeń w przypadkach awarii urządzeń. Producent zobowiązany jest także do stałej kontroli parametrĂłw środowiska ( pomiary amoniaku, CO2, temperatury, wilgotności ).
Załącznik III i V – określa możliwości uzyskania zezwolenia na zwiększenie maksymalnej obsady 42 kg/m2, na podstawie wynikĂłw monitorowania gospodarstwa przez Inspekcję Weterynaryjną, potwierdzających, że w ciągu ostatnich 2 lat nie miały miejsca żadne nieprawidłowości w zakresie regulacji zawartych w dyrektywie. Ponadto, w co najmniej siedmiu kolejno sprawdzanych stadach z danego kurnika skumulowany wskaźnik śmiertelności dziennej nie może przekroczyć wartości 1% + 0,06 % pomnożonej przez wiek stada w dniu uboju podany w dniach.
Definicje ( art. 2 dyrektywy 2007/43/WE ) :
wskaźnik śmiertelności dziennej : oznacza liczbę kurcząt padłych w kurniku tego samego dnia, w tym ubitych z powodu choroby lub innych powodĂłw, podzieloną przez liczbę kurcząt znajdujących się w kurniku w tym dniu i pomnożoną przez 100.
skumulowany wskaźnik śmiertelności dziennej : oznacza sumę wskaźnikĂłw śmiertelności dziennej.
Im szybciej zostanie opublikowane
Rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi w sprawie wymagań i sposobu postępowania przy utrzymywaniu gatunkĂłw zwierząt gospodarskich dla ktĂłrych normy ochrony zostały określone w przepisach Unii Europejskiej,
tym większe będą szanse wydawania przez Inspekcję Weterynaryjną pozwoleń na prowadzenie produkcji żywca kurcząt z obsadą powyżej 33 kg/m2, wymaganych od dnia 30 czerwca 2010 r.
Projekt ww. rozporządzenia opublikowany jest na stronie internetowej MRiRW.
Poniżej podajemy link:
http://bip.minrol.gov.pl/DesktopModules/Announcement/ViewAnnouncement.aspx?ModuleID=1630&TabOrgID=1415&LangId=0&AnnouncementId=12807&ModulePositionId=2312