2010-10-06
Po trzęsieniu ziemi na Haiti, amerykańscy rolnicy podarowali ponad 3 miliony jaj, w ramach pomocy w wyżywieniu ocalałych ofiar katastrofy. Poza tym amerykańscy rolnicy darowali miliony jaj konsumpcyjnych na rzecz organizacji charytatywnych i bankĂłw żywności w Stanach Zjednoczonych. W Kanadzie, oprĂłcz darowizn przekazywanych w kraju do bankĂłw żywności, producenci jaj każdego roku przekazują rĂłwnież znaczne ilości jaj w proszku, aby pomĂłc społeczności na całym świecie; w ciągu ostatniego roku Kanada wysłała 16 ton proszku jajecznego do odległych miejsc w Azji i Afryce.
RĂłwnież w Indiach, wielu farmerĂłw wspiera krajowe szkoły, szpitale, sierocińce, przyczyniając się do utrzymania odpowiedniego poziomu odżywienia, diety i zdrowia społeczeństwa. Podobnie, w Tajlandii, Włoszech, Finlandii i Czechach, producenci jaj przekazują rocznie tysiące jaj instytucjom charytatywnym oraz wspierają programy żywnościowe.
Międzynarodowa Komisja ds. Jaj, ktĂłra reprezentuje producentĂłw jaj na arenie międzynarodowej, jest w ścisłej wspĂłłpracy z FAO , w celu rozstrzygnięcia rosnącego problemu - w jaki sposĂłb świat poradzi sobie z pokryciem zapotrzebowania na żywność dla wciąż wzrastającej liczby ludności. Frank Pac, przewodniczący Międzynarodowej Komisji ds. Jaj, wyjaśnia: Badania z FAO prognozują, że nasza globalna populacja wzrośnie o 2,5 miliarda ludzi w ciągu najbliższych 40 lat. Wiemy, że obecnie miliard ludzi na świecie jest niedożywionych, stąd znalezienie rozwiązania na pokrycie zapotrzebowania na żywność dla kolejnych 2,5 mld ludzi jest ogromnym wyzwaniem. Rolnicy z całego świata pracują wspĂłlnie, aby pomĂłc w rozwiązaniu problemu dostarczenia wysokiej jakości białka dla stale rosnącej populacji ludności na świecie.
Dietetycy ze wszystkich krajĂłw zgadzają się w poglądach, że jaja są doskonałym i niezwykle atrakcyjnym źrĂłdłem wysokiej jakości białka. W obliczu coraz większej liczby ludności na świecie, ktĂłra żyje w ubĂłstwie, jaja ofiarowane przez producentĂłw jaj z całego świata stają się wręcz bezcenne.
ŹrĂłdło: WorldPoultry - News
Copyright © 2017 Krajowa Izba Producentów Drobiu i Pasz w Poznaniu Wszelkie prawa zastrzeżone.
Projekt i realizacja zebu.pl