Informacje

Jaja to fenomenalny produkt dla charytatywnych akcji wspomagania niedożywionych.

"17 milionĂłw jaj darowane głodującym

W ciągu ostatniego roku, producenci jaj z całego świata ofiarowali ponad 17 milionĂłw jaj międzynarodowym organizacjom charytatywnym działającym w Ameryce Środkowej, na Karaibach, Afryce i Europie.

Na dzień 8 października 2010 r. przypadają tegoroczne obchody  Światowego Dnia Jaja. Na całym świecie odbędą się imprezy promujące jaja. Są to produkty,  ktĂłre są rĂłwnie skromne co fenomenalnie odżywcze i korzystne dla zdrowia. Miliony  niedożywionych ludzi na całym świecie otrzyma pomoc dzięki hojności międzynarodowych producentĂłw jaj.

Po trzęsieniu ziemi na Haiti, amerykańscy rolnicy podarowali ponad 3 miliony jaj, w ramach pomocy w wyżywieniu ocalałych ofiar katastrofy. Poza tym amerykańscy rolnicy darowali miliony jaj konsumpcyjnych na rzecz organizacji charytatywnych i bankĂłw żywności w Stanach Zjednoczonych.  W Kanadzie, oprĂłcz darowizn przekazywanych w kraju do bankĂłw żywności, producenci jaj każdego roku przekazują rĂłwnież znaczne  ilości jaj w proszku, aby pomĂłc społeczności na całym świecie; w ciągu ostatniego roku Kanada wysłała 16 ton proszku jajecznego do odległych miejsc w Azji i Afryce.

RĂłwnież w Indiach, wielu farmerĂłw wspiera krajowe szkoły, szpitale, sierocińce, przyczyniając się do utrzymania odpowiedniego poziomu odżywienia, diety i zdrowia  społeczeństwa. Podobnie, w Tajlandii, Włoszech, Finlandii i Czechach, producenci jaj przekazują rocznie tysiące jaj instytucjom charytatywnym oraz wspierają programy żywnościowe.

Międzynarodowa Komisja ds. Jaj, ktĂłra reprezentuje producentĂłw jaj na  arenie międzynarodowej, jest w ścisłej wspĂłłpracy z FAO , w celu rozstrzygnięcia rosnącego problemu  - w jaki sposĂłb świat poradzi sobie z pokryciem zapotrzebowania na żywność dla wciąż wzrastającej liczby ludności. Frank Pac, przewodniczący Międzynarodowej Komisji ds. Jaj, wyjaśnia: Badania z FAO prognozują, że nasza globalna populacja wzrośnie o 2,5 miliarda ludzi w ciągu najbliższych 40 lat. Wiemy, że obecnie miliard ludzi na świecie jest niedożywionych, stąd znalezienie rozwiązania  na  pokrycie zapotrzebowania na żywność dla kolejnych 2,5 mld ludzi jest ogromnym wyzwaniem.  Rolnicy z całego świata pracują wspĂłlnie, aby pomĂłc w rozwiązaniu problemu dostarczenia wysokiej jakości białka dla stale rosnącej populacji ludności na świecie.

Dietetycy ze wszystkich krajĂłw zgadzają się w poglądach, że jaja są doskonałym i niezwykle atrakcyjnym źrĂłdłem wysokiej jakości białka. W obliczu coraz większej liczby ludności na świecie, ktĂłra żyje w ubĂłstwie, jaja ofiarowane przez producentĂłw jaj z całego świata  stają się wręcz bezcenne.  

ŹrĂłdło: WorldPoultry - News