Brytyjscy producenci jaj, podobnie jak eurodeputowani i producenci z pozostałych krajĂłw członkowskich, w tym z Polski , uważają, że Komisja Europejska powinna jak najszybciej poinformować w jaki sposĂłb rozwiązane zostaną problemy wynikające z opĂłźnienia w wymianie klatek. Czekają na odpowiedź jak zapobiec niekorzystnej sytuacji ferm, ktĂłre poniosły wysokie koszty wymiany klatek.
Takie same problemy wskazała Krajowa Izba ProducentĂłw Drobiu w swoim stanowisku przekazanym w dniu 10 stycznia 2011 r. GłĂłwnemu Lekarzowi Weterynarii.
Powołując się na raport ekspertĂłw dla Parlamentu Europejskiego omĂłwiony na naszej stronie internetowej w artykule
http://www.kipdip.org.pl/article/id/531 oraz na rezolucję PE z 16 grudnia 2010 r.
http://www.kipdip.org.pl/article/id/555, Krajowa Izba zwraca uwagę na konieczność zapewnienia rĂłwnych warunkĂłw konkurencji, a tym samym ochronę producentĂłw, ktĂłrzy dostosują się do wymagań dyrektywy.
W związku z tym niezbędne jest wprowadzenie przez Komisję Europejską w obecnych przepisach odpowiednich warunkĂłw, ktĂłre trzeba będzie spełnić w okresie ”odroczenia terminu” wdrożenia dyrektywy.
Tekst naszego stanowiska w tej sprawie publikujemy pod artykułem.
Podczas specjalnej konferencji prasowej, przedstawiciele Brytyjskiego Związku RolnikĂłw i British Egg Industry Council - organizacji reprezentującej sektor jaj w tym kraju, przedstawili obawy o sytuację ekonomiczną brytyjskich producentĂłw jaj.
Brytyjski dziennik GUARDIAN w swoim niedzielnym wydaniu (9 stycznia 2011 r.) opublikował relację z tej konferencji prasowej.
Rozmowy brytyjskich producentĂłw jaj z Komisją Europejską o kryzysie
(robocze tłumaczenie tekstu artykułu):
UStawodawstwo, ktĂłre wchodzi w życie w przyszłym roku może spowodować, że brytyjscy producenci jaj staną się mniej konkurencyjni niż hiszpańscy i polscy producenci.
Europejskie przepisy zakazujące prowadzenia jaj w systemach klatek konwencjonalnych skłoniły rolnikĂłw do zwołania posiedzenia kryzysowego z urzędnikami Komisji Europejskiej, z powodu obaw, że warunki życia wielu producentĂłw mogą być zagrożone.
Istnieją obawy, że Dyrektywa Komisji o ochronie kur nieśnych, ktĂłra była ustanowiona dziesięć lat temu, spowoduje „nierĂłwne szanse” krzywdzące brytyjskich producentĂłw.
Przewiduje się, że koszty dostosowania się do dyrektywy i wprowadzenie nowych „systemĂłw klatek wzbogaconych”, skutkować będą wzrostem krajowych cen jaj.
Jednak brytyjscy rolnicy, ktĂłrzy są w trakcie dostosowywania się do nowych przepisĂłw, ktĂłre wejdą w życie od początku przyszłego roku, obawiają się, że kilka krajĂłw UE nie będzie tych przepisĂłw przestrzegać, co oznacza, że jaja wyprodukowane na kontynencie w konwencjonalnych klatkach będą tańsze.
W głośnych kampaniach na rzecz poprawy warunkĂłw drobiu prowadzonej przez Jamiego Oliviera i Hugh Fearnley – Whittingstall, podkreślano sytuację 14 milionĂłw kur niosek utrzymywanych w Wielkiej Brytanii w klatkach.
Jednak twierdzą, że jaja od około 100 milionĂłw kur nadal będą produkowane niezgodnie z nowymi przepisami dobrostanu w krajach UE, w tym w Bułgarii, Hiszpanii i Polsce.
„Nowe klatki stanowią dużą inwestycję w branży”, powiedział Robert Newbury, głĂłwny doradca ds. drobiu w Krajowym Związku RolnikĂłw. „Większość inwestycji została zrealizowana za pomocą kredytĂłw. Jednak kraje, ktĂłre dostosują się do prawa, będą w niekorzystnej sytuacji.” Brytyjscy producenci jaj wydali dziesiątki tysięcy funtĂłw na wprowadzenie nowych klatek lub modernizację starych w oczekiwaniu na zbliżający się termin. NFU (National Farmers Union) wraz z innymi grupami rolnictwa, będzie prowadzić rozmowy z urzędnikami KE pod koniec tego miesiąca w celu omĂłwienia problemu.
Newbury powiedział podczas prezentacji, że wzrost kosztĂłw pĂłł tuzina jaj nawet o kilka pensĂłw może postawić w niekorzystnej sytuacji brytyjskich producentĂłw jaj. Trzeba mieć na uwadze reakcję klientĂłw – np. dużych detalistĂłw i producentĂłw żywności - dla nich źrĂłdłem jaj są kraje UE, ktĂłre produkują niezgodnie z przepisami. Problem dotyczy nie tylko jaj, ale płynnej masy jajowej, ktĂłra jest szeroko stosowana jako składnik w produktach spożywczych, takich jak ciastka.
Rolnicy uważają, że nowe przepisy doprowadzą do szybkiego spadku pogłowia kur w Wielkiej Brytanii o 15% do 12 mln w ciągu kilku lat, nie wszyscy producenci zdecydują się na dalszą produkcję i zmianę na system wolnowybiegowy.
Nowe przepisy dyrektywy przewidują, że klatki dla kur nieśnych powinny być o 50% większe, zapewniać dostęp do gniazd oraz miejsca do grzebania. Dyrektywa stanowi rĂłwnież, że w klatce łapy kury nie mogą mieć styczności z powierzchnią drucianą (wymaganie dotyczy gniazd*), wymagane jest wyposażenie w urządzenia do skracania pazurĂłw oraz stały dostęp do paszy i wody.
Dotychczas Komisja Europejska niechętnie wypowiadała się na temat tego problemu oraz nie poinformowała o działaniach jakie zamierza podjąć wobec krajĂłw, ktĂłre nie dostosowały się do wymagań dyrektywy.
„Formułujemy wezwanie do naszego rządu, aby obrĂłt jajami produkowanymi w ramach starego systemu w innych krajach był zakazany na rynku Wielkiej Brytanii” – powiedziała Amanda Cryer, rzeczniczka British Egg Industry Council. Organizacja ta szacuje, że około 23 000 osĂłb jest zatrudnionych bezpośrednio i pośrednio w przemyśle jajczarskim.
„Producenci dokonali dużych inwestycji – i dużej poprawy dobrostanu zwierząt – i obawiamy się, że mogą zostać poszkodowani, jeśli inne kraje nie spełnią wymagań dyrektywy w terminie i nadal będą mogli importować jaja produkowane w ramach starego systemu.
*Wymaganie określone w art. 2 ust. 2 pkt. b) dyrektywy 1999/74/WE