Informacje

Niebawem zakończą się prace nad nowymi wymaganiami dotyczącymi znakowania żywności.

Dyskusja nad projektem Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności trwała kilka lat.

"Coraz bliżej nowego oznaczenia na opakowaniach żywności.
WkrĂłtce informowanie na opakowaniach żywności w UE o wartości odżywczej produktĂłw, m.in. o liczbie kalorii, może stać się obowiązkowe; obecnie jest dobrowolne. Wstępne porozumienie w tej sprawie osiągnęli przedstawiciele KE, PE oraz prezydencji UE.


Inicjatywa nowego, bardziej rzetelnego informowania klientĂłw o wartości kalorycznej, zawartości soli, cukru, protein, węglowodanĂłw, tłuszczu i tłuszczĂłw nasyconych ma pomĂłc w zwalczaniu otyłości w Unii Europejskiej. Ponadto konsument będzie w stanie od razu "wyłapać" sztuczne składniki i alergeny. WymĂłg nowego oznakowania nie będzie dotyczyć alkoholu.

Rzecznik KE ds. zdrowia Frederic Vincent powiedział PAP, że "we wtorek w nocy doszło do porozumienia w tej sprawie między trzema instytucjami": PE, KE i prezydencją reprezentującą kraje UE. - Ale muszą je zatwierdzić kraje UE i Parlament Europejski. Oczekujemy szybkiego przyjęcia nowych przepisĂłw przez PE w lipcu - zaznaczył.

- To prawdziwy przełom, po 10 tygodniach intensywnych negocjacji udało się nam osiągnąć porozumienie - oceniła w komunikacie PE sprawozdawczyni Renate Sommer z frakcji chrześcijańskich demokratĂłw.

Entuzjazm studził nieco rzecznik węgierskiej prezydencji Marton Hajdu. - We wtorek prezydencja prowadziła intensywne rozmowy z reprezentantami KE i PE. Zbliżyliśmy się do porozumienia, jest pakiet, ale musi być zatwierdzony przez kraje UE w przyszłym tygodniu - powiedział PAP Hajdu.

- Jak zwykle diabeł tkwi w szczegĂłłach. Jednak jeśli zarys porozumienia będzie możliwy do przyjęcia dla krajĂłw UE i europarlamentu, będziemy mieli sprawiedliwe rozwiązanie dla wszystkich zainteresowanych. Konsumenci otrzymają czytelne i zrozumiałe informacje o produktach żywnościowych, podczas gdy biznes nie będzie zbytnio obciążony - podkreśliła sprawozdawczyni PE.

Projektowane przepisy mają uprościć oznakowanie żywności, by informacje o wartości odżywczej były bardziej czytelne dla konsumentĂłw w UE. Poza wartością odżywczą informacja na opakowaniu ma zawierać listę składnikĂłw oraz datę ważności.

Nowe przepisy przewidują też obowiązek wskazania kraju pochodzenia drobiu, wieprzowiny, baraniny i mięsa koziego. Takie obowiązek wołowiny i cielęciny został wprowadzony w 2000 r. Na dostosowanie się do tego wymogu producenci będą mieli dwa lata. "

ŹrĂłdło: Z Brukseli Julita Żylińska, PAP