Informacje

Sytuacja w sektorze przetwórstwa mięsa drobiowego - analiza BGŻ.

W 2011 r. sytuacja w sektorze przetwĂłrstwa mięsa drobiowego była generalnie trudna. Ceny zarĂłwno kurcząt, jak i indykĂłw, osiągnęły rekordowo wysokie poziomy. W okresie jedenastu pierwszych miesięcy ub. r. kurczęta były o 15%, a indyki o 23% droższe niż w analogicznym okresie w 2010 roku. W tym samym czasie ceny sprzedaży tuszek przez zakłady wzrosły w przypadku kurcząt o 13%, a w przypadku indykĂłw o 12%, czyli mniej niż koszty zakupu, choć rĂłżnica w przypadku kurcząt była minimalna.

Nieznacznie gorzej niż w poprzednich latach wyglądała sytuacja po stronie eksportu. Wolumen wywozu nieprzetworzonego mięsa i podrobĂłw z drobiu w pierwszych dziesięciu miesiącach 2011 r. był jedynie o 7% wyższy niż rok wcześniej. Dla porĂłwnania w poprzednich czterech latach eksport ten przyrastał w przeciętnym tempie 18% rocznie. W efekcie powyższego, w pierwszym pĂłłroczu 2011 r., bardzo trudnym dla branży, stopa zysku operacyjnego w przedsiębiorstwach zatrudniających co najmniej 10 osĂłb, spadła do -0,7% w porĂłwnaniu z 2,6% w analogicznym okresie 2010 roku. Prawdopodobnie wyniki branży w drugim pĂłłroczu 2011 r. uległy poprawie, choć w całym roku były gorsze niż rok wcześniej. Oceniamy, że w 2012 r. większe jest prawdopodobieństwo poprawy sytuacji w sektorze niż jej pogorszenia. Dużo będzie zależało od kształtowania się cen pasz, ktĂłre wpływają na ceny żywca i marże zakładĂłw z branży. Sporą niewiadomą są rĂłwnież kursy walut, ktĂłre mają duże znaczenie dla sektora kierującego około 30% swojej produkcji na eksport. Mimo perspektywy poprawy sytuacji w branży w stosunku do 2011 r., w pewnych okresach 2012 r. wyniki mogą być pod duża presją, gdyż przewidujemy, że ceny  żywca, a szczegĂłlnie kurcząt, mogą się w bieżącym roku silnie wahać. Z drugiej strony, w warunkach kryzysu makroekonomicznego, popyt na mięso drobiowe może utrzymywać się na stosunkowo dobrym poziomie. Mięso to, szczegĂłlnie mięso kurcząt, jest relatywnie tanie i popyt nie powinien mocno zareagować na ewentualną obniżkę dochodĂłw ludności. Co więcej, jeśli ceny innych gatunkĂłw mięsa będą wysokie, na skutek substytucji konsumpcja mięsa drobiowego może rosnąc.

Ponadto stosunkowo niski kurs złotego wobec euro może spowodować, że w 2012 r. eksport drobiu prawdopodobnie znĂłw przyspieszy. Tym bardziej, że według prognoz ekspertĂłw Rabobanku także w Unii Europejskiej, należącej do głĂłwnych odbiorcĂłw polskiego mięsa drobiowego, przewidywane jest zwiększenie popytu na ten gatunek, według szacunkĂłw w 2012 r. Europejczycy spożyją przeciętnie o od 0,7% do 1,5% więcej (w zależności od kształtowania si ę sytuacji gospodarczej w krajach WspĂłlnoty) mięsa drobiowego niż rok wcześniej. Konsumpcja drobiu rośnie także w Azji i Afryce. Rabobank ocenia, ze w 2012 r. eksport mięsa drobiowego z UE na rynki trzecie zwiększy się o około 5-7% do 1,4 mln t. Wzrost importu oczekiwany jest w przypadku Hongkongu, rynkĂłw afrykańskich takich jak Benin, Ghana czy Kongo oraz krajĂłw Bliskiego Wschodu.

ŹrĂłdło: Bank Gospodarki Żywnościowej - Agro Tydzień nr 222  z dn. 2.01.2012 r.