2012-10-09
Przekazywane w tym dniu informacje o wartości odżywczej jaj i o ich dobroczynnym znaczeniu w codziennej zdrowej diecie – to powszechna edukacja na temat prozdrowotnego odżywiania.
Jaja mają pozycję Nr 1 w społecznych kampaniach na rzecz:
• Zapobiegania otyłości
• Prawidłowego odżywiania dzieci, kobiet w ciąży i ludzi starych
• Uzupełniania niedoborĂłw witaminy D
• Obniżania poziomu złego cholesterolu we krwi
• Zmniejszania ryzyka wystąpienia chorĂłb układu krążenia, raka piersi i jelita grubego
• Stosowania naturalnych produktĂłw zamiast drogich „suplementĂłw diety”
Przykłady aktualnie prowadzonych społecznych kampanii edukacyjnych: „ Polacy od wagi” czy „Młodzi od wagi” (Gazeta Wyborcza).
Komentarz własny KIPDiP
Copyright © 2017 Krajowa Izba Producentów Drobiu i Pasz w Poznaniu Wszelkie prawa zastrzeżone.
Projekt i realizacja zebu.pl