Informacje

Lista 12 powodów do spożywania jaj, opracowana przez IEC


LISTA 12 POWODÓW DO SPOŻYWANIA JAJ, OPRACOWANA PRZEZ IEC

  1. Jaja to jedne z najbardziej wielofunkcyjnych produktĂłw żywnościowych na rynku.

  2. Jaja mają jeden z najwyższych wskaźnikĂłw koncentracji składnikĂłw pokarmowych.

  3. Gdy mĂłwimy o białku jaja, powinniśmy pamiętać, że zostało ono uznane przez naukowcĂłw za białko wzorcowe, ktĂłrego skład i proporcje zawartości poszczegĂłlnych aminokwasĂłw przyjmuje się za 100, przyrĂłwnując do wartości biologicznej białek innego pochodzenia (mięso, ryby, zboża itd.).

  4. Tłuszcz znajdujący się w jaju to w dwĂłch trzecich wysoko zdrowotne nienasycone kwasy tłuszczowe.

  5. Kupowanie jaj, wysokowartościowych produktĂłw pod względem pokarmowym, jest jednym z najlepszych sposobĂłw nabywania białka.

  6. Każda pora dnia jest dobra na spożywanie jaj.

  7. ŻĂłłtko jaja jest doskonałym źrĂłdłem choliny, niezbędnym do prawidłowego funkcjonowania naszego mĂłzgu.

  8. Zawarte w jajach luteina i zeaksantyna są dwoma nowopoznanymi składnikami pokarmowymi, dzięki ktĂłrym jaja zostały zaliczone do tzw. żywności funkcjonalnej.

  9. Jaja są produktem do przyrządzenia niezwykle eleganckich dań na uroczyste okazje.

  10. Wzbogacenie odchudzającej diety w białko jaja, przyczynia się do większej stabilizacji poziomu cukru we krwi, co powoduje utrzymywanie się uczucia sytości przez dłuższy czas.

  11. Dzieci lubią jaja, a rosnący organizm potrzebuje składniki pokarmowe. Zatem jaja jako doskonałe źrĂłdło aminokwasĂłw mogą być świetnym pożywieniem dla dzieci.

  12. Październikowy Światowy Dzień Jaja warto wykorzystać jako inspirację do stworzenia nowych potraw z udziałem jaj.

Więcej informacji dotyczących każdego z 12 powodĂłw promocji można znaleźć w artykule „Światowy Dzień Jaja – 13 października 2017 r.”