Informacje

To nie drób jest fałszowany, fałszywe są treści zawarte w tym artykule – wniosek Inspekcji JHARS o sprostowanie fałszywych treści w artykule „Wciskają nam fałszowany drób” (dziennik „FAKT” 16.05.2012 r.).

GłĂłwny Inspektor Jakości  Handlowej ArtykułĂłw Rolno-Spożywczych, ktĂłrego wypowiedź na temat wynikĂłw kontroli  tej Inspekcji  w 24% zakładĂłw drobiarskich wykorzystana została w tym artykule, powołując się na prawo prasowe, wystosował do  Redakcji „FAKT-u”  wniosek o publikację odpowiedniego sprostowania. 

Tekst tego sprostowania zamieszczony został na stronie internetowej Inspekcji JHARS do  Redakcji FAKT. -
http://www.ijhar-s.gov.pl/news/items/sprostowanie-do-artykul-zamieszczonego-w-fakcie-dnia-16052012-roku-wciskaja-nam-falszywy-drob.html.

W podsumowaniu sprostowania GłĂłwny Inspektor JHARS stwierdził ,  że: „Informacje zawarte w artykule „Wciskają nam fałszowany drĂłb” są nierzetelne, wprowadzające Czytelnika w błąd. Przedstawienie wynikĂłw kontroli w powyższy sposĂłb może być zrozumiane jako prĂłba nawoływania do bojkotu polskiej żywności. Pragnę stanowczo podkreślić, że jakość handlowa polskiej żywności jest bardzo dobra. Przedstawienie branży drobiarskiej tylko przez pryzmat nielicznych producentĂłw fałszujących żywność jest nieuzasadnione i naganne.”

Jednak fałszywe treści z artykułu w FAKT zdążyły już tego samego dnia przedrukować inne media w artykułach pt. : „Tak wciskają nam fałszowane kurczaki”, między innymi,  Portal Wirtualna Polska
http://media.wp.pl/kat,1022945,wid,14488938,wiadomosc.html?ticaid=1e751 ; www. lubimy to i „ Gazeta Polska "

Sytuacja ta potwierdza opinie ekspertĂłw od mediĂłw, że niestety dobra informacja przebija się do mediĂłw trudniej niż zła, a to ta zła kształtuje opinię społeczną. Naruszony wizerunek trudno będzie naprawić.