2004-10-28
Publikacja ta charakteryzuje sytuację na rynku mięsa drobiowego i jaj spożywczych w okresie 2004/2005 na tle całej WspĂłlnoty.
Zdaniem autorĂłw branżowego raportu rynkowego w 2004 r. wzrost produkcji mięsa drobiowego nie będzie tak dynamiczny jak w roku poprzednim. Produkcja ta ukształtuje się prawdopodobnie na poziomie ok. 915 tys. ton. Sytuację kształtować będą czynniki: stabilizacja popytu na rynku krajowym, zmniejszona dynamika eksportu oraz wielkość importu uzależniona od cen na rynku wewnętrznym.
Produkcja jaj w 2004 r. utrzyma się na poziomie ubiegłorocznym i wyniesie ok. 9,2 mld szt. Przesądza o tym stabilizacja popytu krajowego i wolniej niż przed rokiem rosnący eksport. WywĂłz jaj do krajĂłw byłej UE jest mniejszy co spowodowane jest mniejszą konkurencją cenową polskich jaj.
Analitycy IERiGŻ przewidują jednak, że w 2005 r. nastąpi umiarkowany wzrost produkcji zarĂłwno mięsa drobiowego jak i jaj spożywczych. GłĂłwnym czynnikiem sprawczym tego wzrostu będą taniejące pasze przemysłowe. Rok 2005 może być nieco lepszy dla producentĂłw żywca i mięsa drobiowego w Polsce. Tej sytuacji mogą sprzyjać wyższe ceny mięsa czerwonego oraz spadek spożycia tego mięsa.
W dalszej perspektywie, sytuacja na rynku drobiu będzie zależała prawie w całości od krajowego popytu.
W Unii przewiduje się dalszą stopniową odbudowę produkcji drobiarskiej w krajach dotkniętych w 2003 r. ptasią grypą (zwłaszcza w Holandii). Sytuacja taka ograniczy dalszą dynamikę wywozu artykułĂłw drobiarskich na rynki „starej 15”, nawet pomimo dużych rĂłżnic cen mięsa drobiowego w Polsce i w dawnych krajach członkowskich UE.
W szczegĂłłowej części Rynku Drobiu i Jaj, autorzy nie ustrzegli się od popełnienia błędĂłw i zamieszczenia nieprecyzyjnych informacji na temat zasad funkcjonowania niektĂłrych instrumentĂłw WPR.
Sprostowania wymaga błędna informacja, że w ramach eksportu z dopłatami z Unii produktĂłw drobiarskich do krajĂłw trzecich, Unia Europejska stosuje kontyngenty ilościowe.
Analizę „Rynku Drobiu i Jaj” można nabyć w Dziale Wydawnictw IERiGŻ.
Copyright © 2017 Krajowa Izba Producentów Drobiu i Pasz w Poznaniu Wszelkie prawa zastrzeżone.
Projekt i realizacja zebu.pl