2016-11-18
Unia Europejska jest drugim, po Chinach, największym światowym producentem jaj konsumpcyjnych - z około 10% udziałem w globalnej produkcji. Według szacunkĂłw Komisji Europejskiej z października tego roku, unijna produkcja jaj konsumpcyjnych w UE w 2016 r. wzrośnie o 1,2% do poziomu 6 753 tys. ton.
Dynamika wzrostu produkcji w 2016 r. jest niższa niż w ubiegłym roku. Przypominamy, że w 2015 r. zwiększył się poziom unijnej produkcji jaj o 2,5% do łącznej wielkości 6 672 tys. ton. O ile w poprzednich latach wolumen produkcji rĂłsł, to w 2017 r. analitycy KE przewidują niewielki jej spadek do 6 745 tys. ton (- 0,1% r/r). Są to jednak wstępne perspektywy dla unijnego sektora jaj na lata 2016-2017.
W 2016 r. największe zmiany w produkcji przewiduje się w Hiszpanii, gdzie zapowiadany jest wzrost aż o 10%, przy czym w 2017 r. prognozuje się jej spadek o 5%.
RĂłwnież w Wlk. Brytanii i w Polsce w przyszłym roku produkcja ma wzrosnąć odpowiednio o: 3,8% i 2,5%. Polska w dalszym ciągu znajduje się w siĂłdemce największych producentĂłw w Unii Europejskiej – ma około 8% udział w europejskiej produkcji jaj konsumpcyjnych.
Tab. 1
Liderzy w produkcji jaj konsumpcyjnych w UE, prognozy na lata 2016-2017 (tys. ton):
Kraj członkowski UE |
Produkcja W 2016 r. |
% zmiana 2016/2015 |
Produkcja w 2017 r. |
% zmiana 2017/2016 |
Francja |
874 |
-3,7% |
875 |
+0,1% |
Włochy |
805 |
+0,6% |
805 |
0,0% |
Niemcy |
797 |
+0,9% |
800 |
+0,4 % |
Hiszpania |
759 |
+10,0% |
721 |
-5,0% |
Wlk. Brytania |
678 |
+3,8% |
684 |
+1,0% |
Holandia |
638 |
-1,1% |
640 |
+0,3% |
Polska |
540 |
+2,5% |
555 |
+2,8% |
Copyright © 2017 Krajowa Izba Producentów Drobiu i Pasz w Poznaniu Wszelkie prawa zastrzeżone.
Projekt i realizacja zebu.pl