Informacje

W UE nadal dominuje produkcja jaj w klatkach.

Badania rynkowe wskazują, że w 2009 r. odsetek kur niosek hodowanych w klatkach w UE obniżył się do 71% z 74,4% w 2008 r. Z całej populacji niosek w państwach WspĂłlnoty 29% utrzymywano  w systemach alternatywnych, z czego 17,1% w chowie wolnowybiegowym (14,3% w 2008 r.), 9,2% w chowie ściĂłłkowym (8,9% w 2008 r.). Jedynie 2,7% jaj w UE pochodziło w ub. r. z hodowli organicznej (2,5% w 2008 r.). Udział systemĂłw alternatywnych w produkcji jaj spożywczych w UE rĂłżni się w zależności od kraju. W 2009 r. aż 95% jaj z Austrii pochodziło z chowu alternatywnego,  w Niemczech 63%, a w Szwecji – 61%. Od początku 2010 r. cała produkcja jaj w Niemczech pochodzi  z systemĂłw alternatywnych. W państwach z południa i wschodu Europy, większość kur niosek przetrzymywana jest w systemach klatkowych. Od 2012 r. konwencjonalne klatki dla niosek zostaną wycofane w całej UE i zastąpione klatkami udoskonalonymi lub systemami alternatywnymi.


ŹrĂłdło: FAMMU/FAPA na podst. World Poultry