2011-12-05
Protest dotyczy rozpowszechniania przez ekspertĂłw fałszywych opinii na temat metod produkcji z użyciem antybiotykĂłw i mączek pochodzenia zwierzęcego.
Konsultant krajowy w dziedzinie mikrobiologii klinicznej - Prof. Waleria Hryniewicz, ofi cjalnie wygłosiła w mediach opinię na temat metod produkcji drobiarskiej (Gazeta Wyborcza 23.11.2011 r. artykuł „Wyścig z mikrobami”). Jej zdaniem, w produkcji tej dodaje się antybiotyki do pasz i przez to branże te przyczyniają się do wzrostu oporności na środki przeciwdrobnoustrojowe co powoduje zagrożenia zdrowia publicznego.
Tekst listu prof. Stanisława Wężyka z 28.11.2011 r. do prof. dr hab. med. Walerii Hryniewicz - Kierownika Zakładu Epidemiologii i Mikrobiologii Klinicznej w Narodowym Instytucie LekĂłw i konsultanta krajowego w dziedzinie mikrobiologii klinicznej:
„Powołując się na opublikowany wywiad z Panią, pt.: „Wyścig z mikrobami” (Gazeta Wyborcza – dział Nauka, 23 listopada 2011 r.), zostałem zobowiązany przez producentĂłw drobiu do oprotestowania zawartej w tym wywiadzie wypowiedzi dotyczącej używania antybiotykĂłw w produkcji drobiarskiej oraz skarmiania pasz z udziałem białek pochodzenia zwierzęcego:
„- Dodaje się je np. do paszy w prowadzonych na masową skalę hodowlach drobiu. Farmerzy chcą w ten sposĂłb przyspieszyć wzrost zwierząt [niszcząc bakterie, ktĂłre mogłyby ten wzrost zahamować.]. Z tej hodowli mamy mięso i jaja; resztki kurczakĂłw trafi ają też na przemiał i są przerabiane na pasze. Dodajmy do tego odchody hodowanych kurczakĂłw i okaże się, że do środowiska trafi ają ogromne ilości antybiotykĂłw. To "wspaniały poligon dla bakterii, ktĂłre maja czas i możliwość uodpornienia się na leki.”
Wypowiedź ta jest nieprawdziwa, sprzeczna z obowiązującym prawem żywnościowym, wprowadza w błąd konsumentĂłw, przez co stanowi bardzo poważne naruszenie interesĂłw podmiotĂłw branżowych.
W produkcji zwierzęcej obowiązuje zakaz stosowania antybiotykĂłw paszowych.
Informujemy, że prawo żywnościowe od 2006 r. zakazuje dodawania do pasz dla zwierząt antybiotykĂłw jako stymulatorĂłw wzrostu. Antybiotyki paszowe z dniem 1 stycznia 2006 r. zostały skreślone z rejestru dodatkĂłw paszowych na podstawie art. 11 rozporządzenia (WE) Nr 1831/2003 Parlamentu Europejskiego i Rady w sprawie dodatkĂłw stosowanych w żywieniu zwierząt.
W związku z tym, Inspekcja Weterynaryjna monitoruje fermy drobiu w celu sprawdzenia czy w produkcji nie stosuje się zabronionych substancji, między innymi antybiotykĂłw.
Monitoring ten jest realizowany według reguł określonych w Krajowym programie badań pozostałości chemicznych, biologicznych i lekĂłw. Program ten jest opublikowany na stronie GłĂłwnego Inspektoratu Weterynarii.
Podstawą prawną takiego monitoringu jest rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 28 lipca 2006 r. w sprawie sposobu postępowania z substancjami niedozwolonymi, pozostałościami chemicznymi, biologicznymi, produktami leczniczymi i skażeniami promieniotwĂłrczymi u zwierząt i w produktach pochodzenia zwierzęcego (Dz. U. Nr 147, poz. 1067, z pĂłźn. zm.).
Badaniom na obecność substancji niedozwolonych, pozostałości chemicznych, biologicznych i produktĂłw leczniczych poddaje się zwierzęta, ich wydaliny, płyny ustrojowe, tkanki i narządy oraz produkty pochodzenia zwierzęcego (m. in. jaja), wodę przeznaczoną do pojenia zwierząt i pasze dla zwierząt.
W produkcji zwierzęcej obowiązuje rĂłwnież zakaz stosowania białka pochodzenia zwierzęcego.
Zgodnie z przepisami prawa paszowego stosowanie w żywieniu zwierząt gospodarskich mączek mięsno - kostnych jest zakazane od 2003 r., na podstawie Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) Nr 999/2001 z dnia 22 maja 2001 r. ustanawiającego zasady dotyczące zapobiegania, kontroli i zwalczania niektĂłrych przenośnych gąbczastych encefalopatii.
GłĂłwny Inspektorat Weterynarii, w związku z pojawiającymi się w mediach błędnymi informacjami, opublikował w dniu 7 lipca 2011 r. na swojej stronie internetowej „Oświadczenie GłĂłwnego Lekarza Weterynarii w sprawie zakazu żywienia zwierząt gospodarskich mączkami mięsno - kostnymi.” (Załączamy tekst tego dokumentu).
Oświadczenie to wyjaśnia jaki jest aktualny stan prawny odnośnie ww. zakazu oraz informuje o metodach kontroli i konsekwencjach w przypadku stosowania mączek mięsno - kostnych w żywieniu zwierząt gospodarskich.
Pani wypowiedź, jako eksperta, przedstawiciela Narodowego Instytutu LekĂłw, spowodowała obawy przed spożywaniem produktĂłw spożywczych pochodzących z fermowej produkcji drobiu i jaj.
W związku z tym, jestem zmuszony zwrĂłcić się do Pani o pilne spowodowanie, w porozumieniu z Redakcją Gazety Wyborczej, publikacji sprostowania zakwestionowanych przez
nas treści.
Prof. dr hab. Stanisław Wężyk
Prezes Izby
Copyright © 2017 Krajowa Izba Producentów Drobiu i Pasz w Poznaniu Wszelkie prawa zastrzeżone.
Projekt i realizacja zebu.pl