2013-08-02
Nie zmalał handel wewnątrzwspĂłlnotowy, nadal stanowi aż 97% całego polskiego eksportu jaj. Spadł natomiast o 31,5% wywĂłz do krajĂłw trzecich i wyniĂłsł 2 233 ton.
Eksport
Eksport jaj ogĂłłem w okresie styczeń – maj 2013 r. wyniĂłsł 83 573 ton (wartość 84 520 tys. EUR) – wzrost wolumenu tylko o 1,2%. Średnia wartość jednej tony wyeksportowanych jaj w 2013 r. wyniosła 1011 EUR/1 tonę, i była niższa o 284 EUR/1 tonę niż w ub. roku.
Kierunki eksportu i najwięksi odbiorcy:
- Holandia – sprzedaż do tego kraju: 25 207 ton (wzrost o 28% w porĂłwnaniu do 2012 r.). Udział sprzedaży do tego kraju w eksporcie ogĂłłem ukształtował się na poziomie 30%.
- Niemcy – polski eksport do tego kraju spadł o 7 985 ton (-25,8%) do poziomu 22 968 ton, a udział w całym eksporcie wyniĂłsł 27,5% w 2012 r. – 37,7%).
- Włochy - 12 009 ton (15% udział w eksporcie ogĂłłem).
- Pozostałe znaczące kierunki eksportu: Francja – 3 931 ton (spadek o 37,6%), Słowacja –
2 393 ton (spadek o 36,5%), Czechy – 2 120 ton ( spadek o 52%), Rumunia – 1 065 ton (spadek o 23%).
- Wzrosła sprzedaż jaj na Litwę – 1 555 ton (dziewięciokrotny wzrost) i do Bułgarii – 2 076 ton (+125%).
Import
Import jaj w skorupkach do Polski wzrĂłsł w omawianym okresie br. o 30,4% do 7 921 ton. Największy wzrost przywozu zanotowano z Holandii - 2 794 ton (+86,9%). Import z Niemiec wyniĂłsł 2 173 ton jaj w skorupkach.
Komentarz własny KIPDiP na podst. danych Zintegrowanego SRiR - MRiRW
Copyright © 2017 Krajowa Izba Producentów Drobiu i Pasz w Poznaniu Wszelkie prawa zastrzeżone.
Projekt i realizacja zebu.pl